Ik krijg veel vragen van cliënten over hoe de feestdagen gezond door te komen, vandaar dat ik voor alle cliënten en geïnteresseerden een korte uiteenzetting geef. Gezond leven heeft maar deels iets met voeding en beweging te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het gevoel waarmee je iets doet (verstandig eten, cheaten, aandacht tonen, alcohol drinken) veel meer invloed op je gezondheid heeft dan de simpele optelsom van calorieën en gifstoffen. Als je zelfgemaakte biologische broccoli soep met afgrijzen naar binnen zit te werken, dan weegt die gezonde soep niet op tegen de schadelijke werking van het stresssysteem wat je direct aanjaagt door het gevoel wat die soep je geeft. Dat is uiteraard geen vrijbrief om onmiddellijk te stoppen met “groenvoer” en je volledig te buiten te gaan aan alcohol en snacks maar het zegt wel iets over hoe belangrijk intrinsieke motivatie, mindset en het loslaten van allerhande (door jezelf) opgelegde verplichtingen zijn. Als je gezond de feestdagen wil doorkomen, laat dan lekker de zelfverzonnen verplichtingen en beperkingen even vervallen. Het kindeke Jezus is geboren en dat mag geen boze God worden die je direct straft als je een beroep doet op het recht op zelfbeschikking. Maak je eigen keuzes, heb vertrouwen in jezelf en je processen en geniet van wat je doet zonder anderen pijn te doen. Dat is gezond de feestdagen doorkomen, amen (zo is het, ik meen het, zo zal het gebeuren).