foto leeuw FEAR

Stress; het is onmogelijk om niet beïnvloedt te worden door stress. In toenemende mate wordt er een beroep op je zintuigen gedaan, je moet steeds meer doen in minder tijd, de lichamelijke stress door milieuvervuiling en welvaartvoedsel neemt toe, je bent altijd bereikbaar en verwacht dat ook van anderen, je lichaamsbeweging wordt minder, je verantwoordelijkheden nemen toe en de kwaliteit van rustmomenten neemt af.

VOORDELEN:

Stress is, ondanks de slechte naam die het in de volksmond heeft, voornamelijk positief voor elk mens en dier. Zonder stress geen leven! De stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol zorgen er namelijk voor dat wij prestaties kunnen leveren, dat wij actief worden, ’s ochtends wakker worden, dat ons hart klopt, dat ons immuunsysteem goed functioneert, dat ontstekingen geremd worden, dat er voldoende suiker in ons bloed komt als wij een inspanning willen leveren, dat de hersenstofwisseling functioneert, dat wij ons goed kunnen focussen en krachtig zijn, kortom; dat wij kunnen doen wat wij willen en wanneer wij willen. In veel gevallen komt een adrenaline of cortisol-piek ons ook echt even goed uit; als je op je werk tegen een deadline aanloopt en je er nog even flink tegenaan wil gaan, als je op het punt staat een doelpunt te maken of als je plotseling een gevaarlijke situatie in het verkeer ziet.

NADELEN:

Zo’n situatie kan ons ook doen verlammen van angst, iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor vechten, vluchten, bevriezen of steun zoeken. Je kunt ook doorschieten in angst zodat die cortisol-productie maar blijft doorgaan, ook lang nadat het nut ervan zijn doel al bereikt heeft. Dat je daardoor continue gespannen, waakzaam, geprikkeld blijft. Of als dat uiteindelijk uitmondt in lusteloosheid, verlies van plezier, veelvuldig ziek zijn, depressie. In dat geval lijdt je onder de stress en wordt je slachtoffer van iets (gedrag, lichamelijke reactie, denkwijze of houding) dat aanvankelijk goed was maar waarvan je nu teveel hebt. Er zit dus geen rem meer op en je belandt in een neerwaartse spiraal.

KORTOM;

Stress is volkomen normaal en noodzakelijk om te leven en te overleven. Als je doorschiet in stress, geen rustmomenten inbouwt en je je niet ontspant maar in verkramping leeft dan heb je geen grip meer op jezelf en is het verstandig om maatregelen te nemen. Misschien kun je er zelf iets aan doen of misschien heb je een stress-counselor nodig. Hoe dan ook; je moet in actie komen tegen de verlammende stress. Door niets te doen wordt het alleen maar erger!