Gebakken tomaat; in Nederland zijn we gewend dat al het lekkers uit een pakje, zakje of tube komt. In mediterrane landen is dat een stuk minder het geval. Zo eten zij er wel eens ketchup maar de meeste gezinnen maken hun tomatensaus zelf. En dat is best eenvoudig maar je moet er wel de tijd voor nemen. Als je dan de saus gemaakt hebt is het heerlijk om zelfgemaakte gehaktballetjes of zelf gebakken blokjes aardappel door de saus te doen. Inderdaad; door de saus! En niet een beetje saus erover maar lekker saus met aardappel of gehakballetjes eten in plaats van andersom!

Neem een grote koekenpan die je op half vuur zet (in ieder geval zo dat de olie niet gaat roken want dan kun je de olie weggooien), doe daar een bodempje (bak)olijfolie in. Dan kun je zelf tomaten pureren of gezeefde tomaten toevoegen. Peper en zout toevoegen en nu 30 tot 40 minuten laten sudderen met een spatdeksel totdat het voldoende ingedikt is. Je krijgt nu tomate frito, gefrituurde/gebakken tomaat. Door het verhitten van de tomaten vormt zich de super-antioxidant Lycopeen, goed voor het herstel van celwanden en goed tegen kanker. De smaak van tomate frito is typisch mediterraans en krachtig-hartiger dan de zoetige smaak van rauwe tomaat. Heerlijk als avondeten met gebakken aardappel of als borrelhap met gehaktballetjes. In de video (MVI 1983 naast de foto aanklikken) zie je hoe dik het ongeveer moet worden. Succes en eet smakelijk!

IMG_1982 MVI_1983