Volop leven!

Ik krijg veel vragen van cliënten over hoe de feestdagen gezond door te komen, vandaar dat ik voor alle cliënten en geïnteresseerden een korte uiteenzetting geef. Gezond leven heeft maar deels iets met voeding en beweging te maken. Uit onderzoek is gebleken dat het gevoel waarmee je iets doet (verstandig eten, cheaten, aandacht tonen, alcohol drinken) veel meer invloed op je gezondheid heeft dan de simpele optelsom van calorieën en gifstoffen. Als je zelfgemaakte biologische broccoli soep met afgrijzen naar binnen zit te werken, dan weegt die gezonde soep niet op tegen de schadelijke werking van het stresssysteem wat je direct aanjaagt door het gevoel wat die soep je geeft. Dat is uiteraard geen vrijbrief om onmiddellijk te stoppen met “groenvoer” en je volledig te buiten te gaan aan alcohol en snacks maar het zegt wel iets over hoe belangrijk intrinsieke motivatie, mindset en het loslaten van allerhande (door jezelf) opgelegde verplichtingen zijn. Als je gezond de feestdagen wil doorkomen, laat dan lekker de zelfverzonnen verplichtingen en beperkingen even vervallen. Het kindeke Jezus is geboren en dat mag geen boze God worden die je direct straft als je een beroep doet op het recht op zelfbeschikking. Maak je eigen keuzes, heb vertrouwen in jezelf en je processen en geniet van wat je doet zonder anderen pijn te doen. Dat is gezond de feestdagen doorkomen, amen (zo is het, ik meen het, zo zal het gebeuren).


Lees hier meer over de oorsprong van Kracht Zat! De combinatie van daadkracht en gevoelsleven.

Martijn stapte uit de harde mannenwereld: ‘Ik had geen emoties’

Aangeboden door Zorg voor elkaar Breda 10 december 2018

Met fragiele pianomuziek op de achtergrond, kletsen we op het station van Breda met Martijn Meerwijk. Na zeventien jaar trouwe dienst aan defensie, gooide hij het roer om. Dat veranderde hem compleet: “Nu krijg ik tranen in mijn ogen als ik een mooi nummer op de piano hoor.”

“Dat meisje speelde net een liedje van Einaudi op de piano. Dan ben ik zo trots op de tranen die ik in mijn ogen krijg”, zegt Martijn.

Geluk

Martijn is opgeleid op de KMA in Breda. Hij trainde veel, werkte zich hoog op en ging verschillende keren op uitzending. “Ik haalde enorme voldoening als ik iets deed wat maar weinig mensen in Nederland kunnen zeggen. Schieten, uit een vliegtuig springen, daar werd ik gelukkig van.” Maar dat veranderde toen hij alléén op uitzending naar Afghanistan moest. “Dan stap je op in Eindhoven met mensen die je niet kent. Ik moest werk gaan doen waarvoor ik niet was opgeleid en dat is eng als je weet dat daar mensenlevens van afhangen.”

Dappere beslissing

Die missie was voor Martijn het keerpunt in zijn carrière. “Ik was niet trots op die uitzending. Ik ben er een beetje half twijfelend en truttig doorheen gekomen. Het ging tijdens die missie ook helemaal niet altijd om het welzijn van de Afghaan en dat was niet de oorlog die ik wilde vechten.” Jarenlang had Martijn het gevoel dat hij geen emoties had. “Je bent alleen maar bezig met werken en doorgaan, terwijl het leven aan je voorbij glipt.” Dus nam hij de dappere beslissing om iets heel anders te gaan doen.

Eigenwaarde

In zijn coachingspraktijk Kracht Zat! begeleidt Martijn mensen met een burn-out en belemmeringen in het leven. “Ik merk dat ik graag met mensen werk die heel hard zijn voor zichzelf. Terwijl het juist heel gezond is om je emoties te laten zien. Met dit werk heb ik echt het gevoel dat ik iets bereik. Na twee gesprekjes in mijn coachingspraktijk loop ik de hele dag op wolken. Het is gewoon goed voor je eigenwaarde om iets voor een ander te doen. Dan heb ik verder niks meer nodig om me goed te voelen, geen toffe kleding of drankjes. Een goed gesprek is genoeg!”

Zorg voor elkaar

Helemaal los van defensie is Martijn niet. Sterker nog: hij heeft zich aangemeld bij het Veteranenplatform Breda. Via dit platform kwam hij in aanraking met Zorg voor elkaar Breda. Hier werken vrijwilligers en professionals samen met de mensen die om hulp vragen. “Een oudere vrouw stond helemaal alleen voor haar verhuizing. Haar man lag in een hospice en familie en vrienden waren niet meer in beeld. Samen met zes veteranen hebben we in vier uurtjes het hele huis leeggehaald voor een krentenbol en een gevulde koek. Dat geeft zo’n goed gevoel!”


Maximale vetverbranding in 25 minuten met 36 uur naverbranding!

 

Met een korte inspanning verzekerd zijn van 36 uur vetverbranding, te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Weinig tijd om naar de sportschool te gaan, training gemist, te druk op je werk, geen geld of geen behoefte aan een sportschoolabonnement? Hieronder geef ik een compacte uitleg hoe je gratis, zonder sportschool, met je eigen lichaamsgewicht en met weinig impact of blessurekans, je in zeer korte tijd een efficiënte training kunt uitvoeren. En als bonus geeft je lichaam je 36 uur vetverbranding cadeau.

Met de Tabata training zet je je lichaam en je stofwisseling in de hoogste versnelling zonder dat je spiermassa afbreekt. Je behoudt dus de verbrandingsmotoren (spiercellen) en je zet de motoren in de hoogste (energie slurpende) stand en dat niet alleen gedurende de training maar ook tot de 36 uur daarna. Dit wordt afterburn of EPOC genoemd. Zelfs al rust je; zit je op de bank TV te kijken en die vetverbranding blijft maar doorgaan. Gewoon als bonus van je body. Er zit wel een inspanningsverplichting aan; je moet in deze training echt alles geven wat in je zit! Het duurt maar kort maar het is echt vol gas geven. Korte pijn is lang geluk.

Afterburn effect (bron: www.krachttraining.net)

 • 80 minuten cardio op 75% van je VO2max: 10,5 uur afterburn effect en extra verbranding van 150 kcal
 • Traditionele krachttraining: 98 kcal extra gedurende 22 uur
 • High Intensity Interval Training: 452 kcal gedurende 22 uur

Hoe?

Dat kun je doen middels een Tabata training. Daarin werk je 20 seconden voluit en rust je 10 seconden, dat herhaal je 8 x met steeds dezelfde oefening. Na 8 x 30 seconden = 4 minuten ben je klaar met de eerste oefening. Je rust nu ongeveer 1 minuut. Ready? Nu doorloop je datzelfde proces nog 3 keer met steeds een andere oefening. In totaal doe je 4 oefening à 4 minuten met wat rust tussen de oefeningen = 20 tot 25 minuten. KLAAR!

Oefeningen die je goed kunt gebruiken om thuis een Tabata training mee te doen;

 • Burpee
 • Airsquat
 • Jumpsquat
 • Lunges
 • Jumping Jack’s
 • Push up (mag ook schuine push up’s of vanaf je knieën i.p.v. je tenen)
 • Schuine pull up’s (met gebruik van TRX), hoe horizontaler hoe zwaarder.
 • Korte sprint , maximale inzet.
 • Mountainclimber
 • Russian twist
 • Schaatsbeweging op de plaats

 

Deze training kun je 2 x per week doen, hou er wel 48 uur tussen zodat je hormonaal systeem en je spieren weer klaar zijn voor de volgende inspanning, zo heb je de minste kans op blessures. Als je nog andere sportmomenten hebt dan kunnen die gewoon doorgang vinden. Mocht je moeite hebben om een oefening van 8 sets te voltooien dan kun je ook beginnen om alle 4 de oefeningen met 4 sets (van 20 seconden werk en 10 seconden rust = 2 minuten) te doen en dit langzaam uit te bouwen naar 8 keer. Als je merkt dat je moeite hebt om je ertoe te zetten, als je begint te denken dat het toch geen zin heeft, dat je niet voldoende geoefend bent om dit alleen uit te voeren of welke belemmerende gedachte of beperking in je dag of weekstructuur dan ook die je ervan weerhoudt om je doelen te bereiken; bel mij even (06-18238317) of stuur een mailtje (info@krachtzat.nl).

Ik wens je veel succes, een hoog rendement en KrachtZat!

Vitale groet, Martijn Meerwijk


Ontbijt lekker, gemakkelijk, gezond en snel: CHOCOLADEPUDDING met KrachtZat!

Chocoladepudding als ontbijt klinkt niet echt gezond toch? Dat het lekker, gemakkelijk en snel is zal je ongetwijfeld geloven. Doordat je deze pudding in 3 minuten zelf maakt van banaan en avocado zonder geraffineerde suiker is hij weldegelijk gezond. De avocado (dat is een groente en geen fruit) zit bomvol gezonde vetten, vitamines en voedingsvezels die je spijsvertering bevorderen en je de hele ochtend van energie voorzien. Je maakt hem voor 2 personen door 2 avocado’s met 1 of 2 bananen, een scheutje melk (of wat je dan ook graag drinkt) en een eetlepel cacaopoeder te pureren. Je kunt er nog kaneel, een fijn gesneden pepertje of andere natuurlijke smaakstoffen aan toevoegen. Als topping gebruik je wat cacaonibs. Dat is een goede basis voor je dag die je nog zou kunnen perfectioneren met eiwitten en langzame koolhydraten, zeker voor mensen met een actieve leefstijl. KrachtZat!


Voedingsschema's

Voedingsschema’s; sta jij toe dat anderen bepalen hoe, wat en wanneer jij mag eten?

Of zou je liever voldoende kennis en vertrouwen willen hebben om zelf te kunnen bepalen hoe jij eet?

Bij KrachtZat! leer je in enkele consulten wat de invloed is van voeding op je prestaties en je herstel. Maar ook op hoe je je voelt en op je gedrag zijn voeding en beweging sterk bepalend. Je wordt gecoached op voedingsschema’s die je zelf leert maken maar bovenal leer je om te vertrouwen op jezelf, de aangedragen kennis en inzichten. Daardoor kun je voortdurend de juiste hoeveelheid en soort voeding nemen in elke fase van je training of bij elke verandering in je leven. Je doet voldoende vaardigheden en zekerheid op om verantwoord te kunnen experimenteren en fine-tunen op voedingsprincipes zodat je elke dag opnieuw eet en doet wat bij jou past.

Leef je eigen leven, ontwikkel je, boek vooruitgang en vind je eigen weg!

Dus als je vragen hebt over voeding, vitaliteit, medische coaching, stresspreventie, burn-out of zingeving; je kunt mij (Martijn Meerwijk) bereiken op 06-3166424. Like Kracht Zat op Facebook, check www.krachtzat.nl of mail op info@krachtzat.nl.

KrachtZat! is officieel vitaliteitspartner met Impact Sports Academy. Ik maak (samen met De Ridder en Honcoop Fysiotherapie) gebruik van de spreekkamer die je achterin de trainingsfaciliteiten kunt vinden bij Impact (Liniestraat 23, Breda; het monumentale Faam gebouw).


Depressie en "het vallen van het blad".

verdrietige-vrouw

Depressie, crisis, het niet meer zien zitten. Of gewoon even geen fut meer hebben, de boel de boel willen laten? En dan ook nog rotweer, kortere dagen, de hele winter weer binnen zitten. Als je je in deze periode van het jaar wat minder gelukkig voelt dan is dat bio-neurologisch volledig verklaarbaar. Tegelijkertijd kan dit jaargetijde ook een aanjager zijn voor iets wat zich al langer aandiende maar waarvoor je nog geen aandacht had of wat je misschien wel even weggestopt had. In dit artikel lees je hoe je minder last van deze klachten kunt krijgen of hoe je van de nood een deugd kan maken.

De bio-neurologische verklaring en oplossing: voornamelijk het gebrek aan krachtig zonlicht beïnvloedt ons in negatieve zin in herfst en winter. Het zonlicht dat onze ogen bereikt geeft een signaal af waardoor wij de neurotransmitter serotonine gaan produceren. Serotonine zorgt ervoor dat wij zelfvertrouwen hebben (het stimuleert de aanmaak van testosteron), dat wij ons tevreden voelen en een goed humeur hebben en bevordert de kwaliteit van onze nachtrust. Serotonine wordt deels in de hersenen en deels in de darmen aangemaakt. Daarom is het van belang om goed te zorgen voor je darmwerking; weinig suiker, maximaal groente en weinig alcohol. Eveneens zorgt het waterige zonnetje (en de weinige uren dat wij hem zien) ervoor dat er nauwelijks vitamine D aanmaak plaats vindt. Vitamine D is van belang bij het voorkomen van o.a. multiple sclerose, hart en vaatziekte, dementie en depressie. Een hoge inname van deze vitamine als supplement is dan aanbevolen (zie ook http://www.dehormoonfactor.nl/vitamine-d-tekort). Deze vitamine speelt tegelijkertijd een grote rol in de regulering en aanmaak van hormonen en neurotransmitters zoals serotonine en dopamine (de neurotransmitter die je een geluksgevoel geeft). Vandaar dat suppletie van vitamine D een positieve invloed heeft op depressieve klachten.

De bronbestrijding van lusteloosheid, crisis, burn-out: als je door het tekort aan zonlicht toch al minder goed slaapt en je je minder goed voelt dan komen andere ongemakken zoals bijvoorbeeld stress klachten die je al langer had, nu sneller aan de orde. Ze waren er al en krijgen nu de volle aandacht. Je kunt je dan gedwongen voelen om je terug te trekken, geen sociale contacten meer aan te gaan en je te verliezen in ellende. Je kunt dan de bui afwachten, hopen dat het gauw weer opklaart en weer doorgaan met waar je gebleven was. Echter, er is dan nog niets opgelost. Het gedragspatroon of de stressfactor bestaat nog steeds en daarmee staat de volgende crisis al weer voor de deur. Het lijkt in zo’n situatie soms moeilijk om hulp te zoeken en om erop uit te gaan. Dat is dan je uitdaging; door de zure appel heen bijten terwijl je je toch al zo rot voelt. Neem contact op met je huisarts, raadpleeg een coach of stress counselor of vraag je werkgever wat hij voor je kan betekenen. Werkgevers of P&O managers kunnen gerust contact opnemen met KrachtZat! Ik coach mensen op praktische manier middels voeding en beweging en als stress counselor help ik mensen weer hun drive op de werkvloer en in hun leven te vinden.

young people jumping on the beach with sunset background


Recept quinoa salade als lunch of diner

Rambam, snel en makkelijk. ’s Avonds klaarmaken en morgen meenemen naar je werk als lunch? Of toch maar als avondeten?

Kook 100 gram quinoa (vergeet niet om het voor het koken te spoelen vanwege de bitterheid) en kook in een andere pan 2 kipfilets. Snij 1 mango, 1/2 komkommer, wat lente-ui en bleekselderie in stukjes. Laat de kip afkoelen tot je hem met de hand in stukjes kunt delen. Voeg alles samen en doe er als laatste een notenmixje bij (of neem de noten apart mee naar je lunch als je het de volgende dag pas gaat eten).

 

IMG_2182

Eet smakelijk en gezond!

 


Recept voor diner bij warm weer

Vandaag 28 graden, moeite met warm eten? Maak dan deze smakelijke salade!

lauw warme zoete salade quinoa

Omdat je de salade lauw-warm eet en omdat er verse zoete nectarine in zit, is hij geschikt voor warme zomer avonden.

Kook 100 gram quinoa en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Bak gekruide kipworst en snij de worst overdwars door en daarna in halve plakjes. Kook sugarsnaps kort, ongeveer 5 tot 7 minuten waardoor ze beetgaar worden. Snij ze daarna door de helft. Snij 2 lente-uitjes in ringetjes.  Snij 2 rijpe nectarines in kleine blokjes. Voeg alles samen en voeg nog een handje amandelen toe (ongebrande amandelen zijn nog beter voor je gezondheid dan de gebrande variant). Smakelijk!


Veelzijdig en gezond ontbijt, zo klaar!

IMG_2055

Ochtendhaast, stress voordat de dag begint, slecht voor jezelf zorgen om je baas en de grote geldgod maar te dienen. Man, sta 5 minuten eerder op en neem verantwoording voor je leven en dat van je gezin. Gezond ontbijten kost veel tijd? Smoesjes!

Begin maar eens om wat eitjes te bakken, maak een bedje van rosbief en blauwe bessen waarop je de gebakken eitjes legt. Je kunt dat ook nog aanvullen met reepjes of blokjes avocado, boordevol vezels en goede vetten. Of een bakje havermout of Brinta erbij. Dan heb je voorlopig geen trek meer en ben je van alle goede koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines voor zien. Tijdsduur; 5 minuten, hooguit. Gewoon doen, KrachtZat!


Net zo lekker en gezond als op vakantie in Spanje. Tomate frito!

Gebakken tomaat; in Nederland zijn we gewend dat al het lekkers uit een pakje, zakje of tube komt. In mediterrane landen is dat een stuk minder het geval. Zo eten zij er wel eens ketchup maar de meeste gezinnen maken hun tomatensaus zelf. En dat is best eenvoudig maar je moet er wel de tijd voor nemen. Als je dan de saus gemaakt hebt is het heerlijk om zelfgemaakte gehaktballetjes of zelf gebakken blokjes aardappel door de saus te doen. Inderdaad; door de saus! En niet een beetje saus erover maar lekker saus met aardappel of gehakballetjes eten in plaats van andersom!

Neem een grote koekenpan die je op half vuur zet (in ieder geval zo dat de olie niet gaat roken want dan kun je de olie weggooien), doe daar een bodempje (bak)olijfolie in. Dan kun je zelf tomaten pureren of gezeefde tomaten toevoegen. Peper en zout toevoegen en nu 30 tot 40 minuten laten sudderen met een spatdeksel totdat het voldoende ingedikt is. Je krijgt nu tomate frito, gefrituurde/gebakken tomaat. Door het verhitten van de tomaten vormt zich de super-antioxidant Lycopeen, goed voor het herstel van celwanden en goed tegen kanker. De smaak van tomate frito is typisch mediterraans en krachtig-hartiger dan de zoetige smaak van rauwe tomaat. Heerlijk als avondeten met gebakken aardappel of als borrelhap met gehaktballetjes. In de video (MVI 1983 naast de foto aanklikken) zie je hoe dik het ongeveer moet worden. Succes en eet smakelijk!

IMG_1982 MVI_1983